Vloerverwarming aanleggen
Om zelf vloerverwarming aan te leggen moet je eerst bedenken op welke manier je dit wilt doen. Er zijn namelijk 3 manieren: infrezen in bestaande vloer (bij bestaande afwerkvloer), vastmaken op een wapeningsnet en afwerken met een cementdekvloer of op een geisoleerde noppenplaat.
Infrezen in bestaande vloer
Wanneer je een bestaande afwerkvloer zonder wapening hebt kun je ervoor kiezen de buizen in te frezen. Hiervoor is een speciale machine die sleuven kan frezen. Deze machine is te huren maar het is aan te bevelen om dit te laten doen omdat dit specialistisch werk is. De vloerverwarming word in de sleuven geplaatst en vaak afgegoten met een mortel. Voordeel is dat de leidingen hoog in de vloer liggen. Wel dient de vloer van onderen geïsoleerd te zijn.
[the_ad id=’248′]
Vastmaken op een wapeningsnet
Vloerverwarming vastmaken op een wapeningsnet kan in principe iedereen. Het beste kun je kiezen voor een fijnmazig net van bijvoorbeeld 10×10 cm en een diameter van 5 of 6mm. het makkelijkste is om de buis vast te maken met tyraps. Zorg ervoor dat de buis voldoende vast zit. Voor bochten is een speciale buigveer verkrijgbaar. Deze kan over de buis en zorgt voor een net gebogen buis in bochten. (om knikken van de buis te voorkomen).
Het wapeningsnet kan op een bestaande geïsoleerde vloergeplaatst worden maar ook op een pakket isolatie. Zorg er dan wel voor dat er afstandhouders onder komen welke ervoor zorgen dat het net niet helemaal onderin ligt. Dit net is namelijk ook om scheurvorming te voorkomen.
Minimale dikte voor de cementdekvloer die hier overheen komt is 50mm.
Vastmaken in geïsoleerde noppenplaten
Om het nog makkelijker te maken wordt er tegenwoordig ook wel gebruik gemaakt van geïsoleerde noppenplaten. Deze zijn aan de onderzijde voorzien van isolatie (vaak EPS) en aan de bovenzijde zitten noppen waar de buis makkelijk tussen gedrukt kan worden. Voor een echte doe het zelfer ideaal. Wel is het verstandig om ook hier een wapeningsnet overheen te leggen om krimpscheuren te voorkomen.
Minimale dikte voor de cementdekvloer die hier overheem komt is 50mm.
Hoofdverwarming of bijverwarming
Vloerverwarming kan op 2 manieren toegepast worden: als hoofdverwarming (zonder radiatoren) of als bijverwarming (met radiatoren). Wanneer het toegepast wordt als hoofdverwarming dienen de buizen maximaal 10cm uit elkaar te liggen. Bij bijverwarming mogen de buizen 15cm uit elkaar. Daarnaast is het aan te raden om de buis als een slakkenhuis te leggen waarbij de retour en aanvoer om en om liggen om een zo egaal mogelijke warmte te krijgen.
Voordeel van vloerverwarming is dat deze op lage temperaturen werkt (max 40 graden) en dus heel goed gecombineerd kunnen worden met een zonneboiler. In een zonneboiler kan de temperatuur ook in de winter nog wel boven de 30 graden in het vat worden waardoor niet veel bijgestookt hoeft te worden.