Kliklaminaat leggen

Gereedschappen / materiaal
– laminaat
– plinten
– afkortzaag / laminaatsnijder
– plintenknipper
– legset (met blokjes voor tussen de wand / vloer, slagblokje)
– hamer
– winkelhaak
– decoupeerzaag

Het laminaat dat je gekocht hebt dient eerst 48 uur te acclimatiseren. Leg de pakken verspreid op een vlakke vloer in een ruimte met een gemiddelde kamertemperatuur en een luchtvochtigheid van maximaal 55%. Er kan alvast begonnen worden met de ondervloer. Hierin zijn verschillende soorten verkrijgbaar.

Let op bij nieuwe woningen met betonvloeren is het verstandig om eerst een laag folie aan te brengen om eventueel optrekkend vocht tegen te gaan. Wat betreft de keuze voor de ondervloer: dit is afhankelijk van de soort ondergrond en de eisen die je stelt aan het contactgeluid. Bij een dikke ondervloer zullen de stappen harder klinken dan bij een dunne ondervloer.
[ad#ad-2]
Begin met een lange baan bij een muur langs, en zorg dat er aan het einde niet een te klein stuk nodig is. Plaats langs de muur blokjes van 10mm dik om de ca. 50cm om ervoor te zorgen dat het laminaat vrij komt te liggen van de wanden. Dit is voor het eventuele uitzetten van de vloer ten gevolge van een wisselende temperatuur en verschillen in luchtvochtigheid. Het mooiste is om een halfsteensverband te leggen maar het is geen probleem als de planken wat verspringen. Tegen het pas stuk af. het handigste is de plank 180 graden te draaien, wel met het fineer naar boven en dan af te tekenen. hierdoor hoef je het niet op te meten wat een eventuele afleesfout voorkomt. Gebruik de winkelhaak om het laminaat recht af te tekenen en snij of zaag het pas stuk af. Begin de 2e baan met de andere helft van het pas stuk van de vorige baan. De volgende planken klik je voorzichtig in de groef van de eerste baan, en zo dicht mogelijk bij het pas stuk. Sla vervolgens met het blokje en de hamer het laminaat voorzichtig tegen de kopse kant zodat het laminaat in elkaar “klikt”. Zo kunt u een hele vloer leggen.
Bij een overgang van de ene naar de andere ruimte moet er vaak een of meerdere planken helemaal afgetekend worden. Neem hier goed de tijd voor en zaag de hoekjes met een decoupeerzaag met een fijn zaagje.
Als laatste worden de plinten geplakt. Om een mooie strakke hoek te krijgen kun je het beste een speciale plintenknipper gebruiken. Hiermee kun je makkelijk hoeken van 45 graden afknippen. Zorg dat het laminaat goed schoon en stof / vetvrij is. Knip de plinten op de juiste maat en plak ze strak tegen de wand aan.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.