Houtskeletbouw wand opzetten

Houtskeletbouw wand (H.S.B) opzetten

Houtskeletbouw wanden worden veel in renovatie gebruikt als voorzetwand. Voor het op de juiste manier opzetten van een houtskeletbouw wand moet er aan een aantal aspecten gedacht worden:
Wanneer het gaat om een wand tegen de buitengevel dient er voldoende ventilatie te zijn tussen de nieuwe voorzetwand en het metselwerk. Ook dient er aan de binnenzijde een dampdichte folie achter de gipsplaat aangebracht te worden. Deze folie voorkomt damptransport door de constructie (waardoor inwendige condensatie optreedt), evenals luchtlekken. Het is dus noodzaak om deze folie juist aan te brengen en hierbij voldoende overlap aan te houden en naden af te tapen.
Aan de buitenzijde dient een dampopen folie aangebracht te worden. Dit om te voorkomen dat vocht uit de gevel in de isolatie kan komen.
Om het geheel sterk te maken is het verstandig om achter de gipsplaat een constructieve plaat (als O.S.B) van 9mm of dikker toepassen. Ook kan het voorkomen dat het constructief voorgeschreven wordt. Voordeel van deze plaat is dat er makkelijker dingen als schilderijen ophangen kunnen worden zonder exact de staanders op te zoeken.
[the_ad id=”248″]

Opbouw wand

De juiste volgorde van binnen naar buiten (bij een bestaande metselwerkgevel)
– gipsplaat 12,5mm (voorkeur de AK plaat, deze kan mooi afgewerkt worden)
– dampdichte folie
– OSB 9mm
– Vuren regels, deze zijn o.a. verkrijgbaar in 38×89, 38×120 38×140 38×184
– ruimte tussen de regels dienen opgevuld worden met isolatie (bijv. Rockwool)
– dampopen folie
– luchtspouw
– bestaande metselwerk gevel.

Zorg voor het aanbrengen van de gipsplaten voor de juiste schroeven (deze zijn gefosfateerd) Gebruik je deze niet dan zullen gewone schroeven gaan reageren met het gips en gaan roesten.

Installaties in wanden

Groot voordeel van Houtskeletbouw wanden is dat dozen voor schakelmateriaal (stopcontacten, lichtschakelaars e.d.) makkelijk in de wand aangebracht kunnen worden (voor aanbrengen isolatie). Dit in tegenstelling tot een gemetselde muur waarbij leidingen e.d. ingefreed moeten worden.

Zie voor meer informatie ook Centrum hout

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.