Cementdekvloer maken

Cementdekvloer maken

Voor het maken van een cementdekvloer voor bijvoorbeeld over vloerverwarming heb je zand en cement nodig. De verhouding zand / cement is bij een vloer waarop getegeld wordt ongeveer 1:4 (1 deel cement, 4 delen zand). Voor 1 zak cement van 25 kg heb je dus 100kg zand nodig. Voeg hier circa 12 liter water bij en meng het geheel goed door. Het beste wil dit met een betonmolen en scheelt je een hoop werk. Dit resulteert in ongeveer 80 liter zandcement. Zo kun je dus ongeveer uitrekenen hoeveel je van alles nodig hebt.
[the_ad id=”248″]
bij vloerverwarming moet je wel denken om randisolatie welke de werking van de vloer kan opvangen.

Stort de zandcement uit over de goed schoongemaakte vloer en rei dit uit op de juiste hoogte. Druk het zandcement goed aan. Wanneer de hele vloer is aangebracht kun je ervoor kiezen om de vloer nog te (laten) vlinderen. Dit zorgt voor een nog strakker resultaat, iets wat ervoor zorgt dat het eventuele tegelen nog makkelijker gaat.

Laat de vloer vervolgens goed uitharden alvorens je er een (tegel)vloer overheen legt. Als vuistregel kun je ongeveer 1 week per centimeter vloer aanhouden. Dus bij 5centimeter dekvloer ongeveer 5 weken wachten. Zorg er ook voor dat de vloer niet te snel droogt. Gebeurd dit wel dan is er kans op scheurvorming. Dit is te voorkomen door de vloer af te dekken met folie of de vloer aan de bovenzijde vochtig te maken.

Laten doen

Wil je nou niet zelf een cementdekvloer maken, dan kun je dit uiteraard ook laten doen. Meestal wordt de zandcement achterop een vrachtwagen gemengd en met een pomp de woning ingebracht. Zeker bij grotere oppervlaken is dit aan te raden omdat het tempo van het mengen en aanbrengen niet in de buurt komt van het zelf doen. In heel Nederland zijn gespecialiceerde bedrijven die dit voor u kunnen doen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.